Lahan KartanoLahankoski ja MyllyLahankosken voimalaitosAjankohtaistaLinkkejä

Lahankoski ja mylly

Lahankoski on Mustijoen korkein koski putouskorkeuden ollessa 14,5 metriä. Koskelle löydät ajamalla Pornaisten keskustasta kohti Mäntsälää 3 km; käänny vasemmalle Meijeritielle ja koski on edessäsi noin 700 metrin jälkeen. Koskesta saatavaa vesivoimaa on aikaisemmin käytetty moneen tarkoitukseen. Koskenniskan länsipuolella on ollut raamisaha, joka on lopettanut toimintansa v. 1912. Sahaa vastapäätä on sijainnut kupsenkyläläisten mylly, jonka betoniset perustukset ja yhden myllynkiven puolikkaat ovat vielä nähtävissä joen uomassa. Betoninen "kuutio" eli kistu keskellä koskenniskaa on palvellut sekä myllyä että uittoränniä. Uittoränni on osittain betonipilareille laudoista rakennettu, osittain kallioon louhittu. Tukinuitto päättyi joessa 1950-luvulla. Kartanon myllyn on rakentanut v. 1892 Lahan silloinen isäntä kauppaneuvos August Eklöf. Myllyssä on ollut 2 kiviparia ja kaksi tasavirtaa tuottavaa generaattoria. Itse kartanon lisäksi sähköä toimitettiin lähitaloihin. Sähköntuotanto päättyi 1960-luvulla turbiinien jäädyttyä ja haljettua. Alun perin vesi johdettiin myllyyn padolta päältä avoimessa "ruuhessa". Vuonna 1952 se korvattiin 1,2 metriä halkaisijaltaan olevalla puuputkella. Samalla lisättiin tehoa kahdeksaankymmeneenviiteen hevosvoimaan. Viljamyllyn edessä omassa rakennuksessaan toimi aiemmin myös vesivoimakäyttöinen luumylly.

Itse myllyrakennus on saneerattu ja siellä on kesäisin järjestetty erilaisia tapahtumia, kuten taidenäyttelyitä ja elokuvaesityksiä. Kosken historiaa koskevaa lisätietoa ja kuvamateriaalia sekä mylly- että uittotoiminnasta otamme mielellämme vastaan.

Myllyn käytöstä erilaisiin näyttely- ja muihin tapahtumiin voi tiedustella Antti Kiikalta (puh. 050 67 234, sähköposti: antti.kiikka@laha.fi).